Składniki:
Bazylia świeża 3 łyżeczki  |  Boćwina pęczek  |  Cukinia sztuka  |  Czosnek 2 ząbki  |  Jajo 2 sztuki  |  Marchew sztuka  |  Mąka pełnoziarnista 3 łyżeczki  |  Olej łyżka  |  Pieprz biały pół łyżeczki  |  Ser Feta pół kostki  |  Sól pół łyżeczki


Wartość odżywcza (całość/sztuka):
653/55 kcal  |  Węglowodany 60/5 g  |  Białko 43/3,5 g  |  Tłuszcze 37/3 g


Sposób przygotowania:
1. Cukinię i marchewkę obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Łodyżki i listki botwinki oraz bazylię drobno posiekać. Do miski wbić jajka, dodać sól, świeżo mielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wymieszać widelcem, dodać warzywa i rozkruszoną fetę. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać mąkę. Na dużej patelni mocno rozgrzać cienką warstwę oleju. Nałożyć na patelnię ok. łyżkę ciasta i rozłożyć tworząc placuszek – smaży na ciemno-złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia. Powinno wyjść 12 placuszków.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przy pomocy thermomixa zblendować warzywa. Do miski wbić jajka, dodać sól, świeżo mielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać widelcem, dodać warzywa i rozkruszoną fetę. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać mąkę. Na blaszce ułożyć papier do pieczenia. Łyżką nakładać cienkie placuszki. Powinno wyjść 12 placuszków. Piec ok 25-30 minut.