Składniki:

Daktyle 120 g  |  Kakao 3 łyżeczki  |  Słonecznik 10 łyżek  |  Olej kokosowy  łyżka  |  Płatki owsiane 9 łyżek  |  Kasza jaglana 200 g  |  Mleko ryżowe 2,5 szklanki  |  Ksylitol 80g  |  Wiórki kokosowe szklanka  |  Czekolada gorzka min.70% 3 paski  |  Daktyle 80 g  |  Mleko ryżowe 3 łyżki  |  Olej kokosowy łyżka  |  Kasza jaglana ekspandowana - do posypania

 

Wartość odżywcza (1 kawałek):

315 kcal  |  Białko 6g  |  Węglowodany 48g  |  Tłuszcze 14,5g

 

Sposób przygotowania:

Warstwa 1: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedzić i zblendować ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, kakao i olejem. Przełożyć do tortownicy o śr. 20cm lub formy silikonowej i ugnieść. Włożyć do lodówki.

Warstwa 2: Wypłukać kaszę jaglaną, zalać mlekiem, dodać ksylitol i gotować aż kasza wchłonie całą wodę. Kiedy przestygnie zblendować z wiórkami. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dolać mleko. Masę przełożyć na spód z daktyli i ponownie odstawić do lodówki.

Warstwa 3: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Czekoladę rozpuścić z olejem i mlekiem, zblendować z daktylami. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dolać mleko. Polewę wylać na masę. Wierzch posypać ekspandowaną kaszą i odstawić do lodówki na 3 godziny. Kroimy na 12 kawałków.