Składniki:

Ciecierzyca gotowana 2 łyżki  |  Czosnek 1 ząbek  |  Dynia 300 g  |  Miód pół łyżeczki  |  Musztarda pół łyżeczki  |  Oliwa z oliwek 2 łyżeczki  |  Oregano pół łyżeczki  |  Pieprz biały mielony pół łyżeczki  |  Pomidory suszone 2 plastry  |  Przyprawa papryka słodka pół łyżeczki  |  Rukola garść  |  Ser Feta plaster  |  Sok z cytryny pół łyżeczki  |  Sól szczypta

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dynię (pokroić na kawałki, obrać ze skórki, usunąć nasiona), miąższ pokroić w kostkę. Dynię wymieszać z odcedzoną ciecierzycą, łyżką oliwy, startym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i oregano. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut do miękkości dyni. Na talerzach rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać upieczone warzyw, pokrojoną w kosteczkę fetę oraz posiekane suszone pomidory i opcjonalnie kapary. Całość doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, polać sosem (wszystkie składniki roztrzepać rózgą lub widelcem).

 

Wartość odżywcza:

Energia 355kcal  |  Białko 13g |  Węglowodany 53g  | Tłuszcze 15g