Składniki (18sztuk):

Jajo 2 sztuki  |  Masło 3/4 kostki |  Czekolada gorzka min. 60% tabliczka  |  Mąka pełnoziarnista 2,5 szklanki  |  Sól szczypta  |  Proszek do pieczenia BIO 2 łyżeczki  |  Mleko 2%  szklanka

               

Wartość odżywcza (1 sztuka):

159 kcal  |  Białko 2,8g  |  Węglowodany 17g  |  Tłuszcze 9,8g

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę rozdrobnić przy pomocy blendera. Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jajka rozmiksować z mlekiem. Wszystkie składniki łączymy i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy dokładnie składniki, ciasto ma być lekko grudkowate. Masę wyłożyć do foremek na muffinki (silikonowe super się sprawdzają) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut. Do piekarnika można włożyć filiżankę z wodą, aby muffiny były wilgotne.