Składniki:

Płatki owsiane 8 łyżek  |  Płatki żytnie 8 łyżek  |  Orzechy 3 łyżki  |  Sezam 3 łyżki  |  Len złoty 3 łyżki  |  Żurawina 2 garście  |  Pestki dyni 2 garście  |  Sok z połowy cytryny  |  Miód 8 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Na patelni uprażyć płatki owsiane, żytnie i otręby, aż nabiorą złocistego koloru. Pod koniec dodać sezam, siemię lniane i przez około 1 minutę trzymać na ogniu. Następnie zawartość patelni przesypać do miski. Dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Dodać rozgrzany wcześniej na patelni miód, podgrzać wszystko na patelni i dokładnie wymieszać, by składniki połączyły się ze sobą. Całość przełóżyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę, by zesztywniało.

 

Wartość kaloryczna: (jeden bloczek)

118 kcal  |  Białko 2,8g  |  Węglowodany 17,2g  |  Tłuszcze 4,9g