Składniki:

Świeże drożdże 20g  |  Mąka pełnoziarnista 400g  |  Oliwa z oliwek 30g  |  Sól łyżeczka  |  Woda szklanka  |  Cukier łyżeczka  |  Parmezan 150g  |  Salami 40g  |  Pomidor 1 sztuka  |  Papryka pół sztuki  |  Cebula mała sztuka

 

Sposób przygotowania:

Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże. Wszystko wymieszać. Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrobić ciasto. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, kształt dowolny :) ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Ciasto można posmarować sosem pomidorowym (zblendowane 2 pomidory, sól, pieprz i bazylia). Na ciasto ułożyć salami, pomidory, paprykę i cebulę. Całość oprószyć parmezanem. Piec ok. 20 minut w zależności od grubości ciasta.

 

Wartość odżywcza: (kawałek)

219 kcal  |  Białko 15g  |  Węglowodany 25g  |  Tłuszcze 6g