Składniki:

Jaja 3 sztuki  |  Szpinak mrożony 450g  |  Ksylitol pół szklanki  |  Mąka pełnoziarnista 2 szklanki  |  Olej pół szklanki  |  Proszek do pieczenia BIO 1 łyżeczka  |  Soda oczyszczona 1 łyżeczka  | Twaróg mielony pół kg  |  Żelatyna 3 łyżeczki  |  Cukier puder 1 łyżka  |  Galaretka zielona  |  Granat
 

Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić. Białka ubić na pianę, dodać ksylitol i żółtka, ubić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, olej, szpinak razem z sokiem w którym się znalazł po rozmrożeniu – wszystko wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub formy silikonowej. Piec w 180st ok. 50 min. Ciasto ostudzić, odciąć wierzch. Galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku i wylewać na płaskie prostokątne naczynie. Żelatynę rozpuścić w 50ml wrzątku. Zimny ser zmiksować z cukrem i żelatyną. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę i wrzucić do sera. Krem wyłożyć na blat ciasta.
Krem posypać skruszonym wierzchem ciasta – lekko uklepać by okruszki przykleiły się. Wierzch posypać granatem.