Składniki (całe ciasto-12kawałków):

Fasola czerwona szklanka  |  Jajo 3 sztuki  |  Cukier 6 łyżek  |  Olej kokosowy 7 łyżek  |  Mąka kokosowa 2 łyżki  |  Kakao 6 łyżeczek  |  Proszek do pieczenia 1 łyżeczka  |  Sól szczypta  |  Gruszka 4 średnie sztuki  |  Cukier 5 łyżek  |  Cynamon 2 łyżeczki  |  Cytryna sztuka  |  Pomarańcza skórka

 

Wartość odżywcza (1 kawałek):

154 kcal  |  Białko 2,4g  |  Węglowodany 19g  |  Tłuszcze 8,5g

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, wydrążyć przy pomocy noża, zostawić ogonek ma górze. Pomarańczę i cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, cienko obrać. W rondlu zagotować wodę z ksylitolem, dodać przyprawy, skórki cytrusów i sok wyciśnięty z cytryny. Do syropu włożyć gruszki, gotować do miękkości 15 minut. Odsączyć. Do fasoli dodać jedno jajko, zmiksować na gładką masę. Olej roztopić na małym ogniu. Jajka ubić z ksylitolem. Do fasoli dodać olej, pozostałe jajka, mąkę kokosową, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i sól, dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przelać masę, każdą gruszkę napełnić łyżeczką masy, wstawić do ciast, dociśnąć do dna. Piec 40 minut w 180 stopniach.