Składniki:

Burak 2 sztuki  |  Szpinak garść  |  Ser Feta 3 plastry  |  Oliwa z oliwek łyżeczka  |  Sok z cytryny łyżeczka  |  Pieprz czarny szczypta |  Sól szczypta  |  Orzechy włoskie 4 sztuki

 

Wartość odżywcza:

301 kcal  |  Białko 14g  |  Węglowodany 16g  |  Tłuszcze 22g

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Buraki dokładnie umyć, osuszyć i pojedynczo zawinąć w folię aluminiową. Piec około 40 minut. Przestudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na suchej patelni uprażyć orzechy. Na talerzu dookoła poukładać na zakładkę plasterki buraków. Buraki posypać pokruszonym serem feta oraz uprażonymi orzechami. Sok z cytryny wymieszać dobrze z oliwą, solą i pokrojonymi drobno liśćmi . Polać sałatkę i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.