Składniki:

Dynia 1/2 sztuki  |  Kasza jaglana 5 łyżek  |  Papryka czerwona 1/2 sztuki  |  Cebula sztuka  |  Czosnek ząbek  |  Ser mozzarella 2 plastry  |  Pieprz czarny szczypta  |  Bazylia łyżeczka  |  Sól szczypta  |  Zioła prowansalskie łyżeczka

 

Wartość odżywcza:

354 kcal  |  Białko 17 g  |  Węglowodany 62 g  |  Tłuszcze 7 g

 

Sposób przygotowania:

Podczas przygotowywania farszu ugotować kaszę. Dynię przekroić na pół. Dynię wydrążyć pozostawiając ścianki grubości około 2 cm. Wydrążone połówki włożyć do gotującej się wody z dodatkiem soli i gotować około 8 minut. Do garnka dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, bazylię i zioła prowansalskie. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy z warzywami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nakładać do połówek dyni. Z wierzchu dynię oprószyć startym serem mozzarella. Dynię piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 40 minut.