Składniki:

Ciasto   --> Jajka 6szt  |  Sól szczypta  |  Gorzka czekolada (70%) 250g  |  Masło lub olej kokosowy 100g  |  Ksylitol 80g  |  Mąka razowa lub kokosowa 50g  | 

Polewa  --> Czekolada gorzka (70%) 100g  |  Woda 60g  |  Masło lub olej kokosowy 20g 

 

Sposób przygotowania:

 

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i za pomocą tłuczka lub blendera rozdrobnić. Włożyć do garnka z masłem i pogrzać ok. 4 minut. Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Do ubitych białek dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać. Masę wlać do silikonowej formy i piec przez 25-30 minut. W czasie pieczenia ciasta rozdrobnić gorzką czekoladę na polewę. Następnie do garnka dodać wodę i cukier, gotować 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodać masło i wymieszać. Ciasto polać polewą.

 

Wartość kaloryczna: (1 porcja)

376 kcal  |  Białko 6g  |  Węglowodany 33g  |  Tłuszcz 24g