Składniki:

Pomidor 4 sztuki  |  Kasz jaglana szklanka  |  Mięso wołowe 200g  |  Ser żółty 50g  |  Oliwa z oliwek 2 łyżki  |   Czosnek 1 ząbek  |  Sól szczypta  |  Pieprz szczypta  |  Szczypiorek 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką usunąć nasiona wraz z sokiem z gniazd nasiennych. Połówki pomidorów oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć zmielone mięso, dodać ugotowaną kaszę, tarty ser, oliwę, natkę, drobno starty czosnek. Wszystko wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Połówki pomidorów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem (docisnąć i uklepać), posypać serem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.

 

Wartość kaloryczna: (1 porcja)

297 kcal  |  Białko  14g |  Węglowodany 22g  |  Tłuszcze 18g