Składniki na 4 porcje:

Cebula 1 sztuka  |  Czosnek 2 ząbki  |  Seler naciowy 1 łodyga  |  Masło 2 łyżki  |  Kasztany jadalne (ugotowane) 400g  |  Bulion warzywny 500ml  |  Jogurt naturalny 100ml  |  Sól himalajska 2g szczypta  | Pieprz kolorowy 2g szczypta  |  Chili ½ czerwonego strąka  | Dymka 2 sztuki

 

Sposób prygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, seler umyć, oczyścić, obrać z twardych włókien. Warzywa drobno pokroić lub rozdrobnić przy użyciu blendera i poddusić na maśle ok. 5 minut. Kasztany zmiksować blenderem, dodać do warzyw i dusić ok. 10 minut. Przełożyć wszystko do większego garnka, dodać wodę i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać jogurt oraz przyprawy. Gotową zupę zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. Chili oraz dymkę umyć, pokroić w cienkie krążki. Zupę rozlać do talerzy i posypać dymką z chili.

 

Wartość kaloryczna: (1 porcja)

482 kcal  |  Białko 10 g  |  Węglowodany 6 g  |  Tłuszcz 57 g